Haber

TYT’de yanlış doğru siler mi? TYT’de kaç yanlış bir doğruyu siler? TYT’de yanlış doğruya götürür mü?

ÖSYM tarafından belirlenen Yükseköğretim Kurumları Sınav (Yks) takvimine odaklanır. Merak eden adaylar için bu yazımızda tyt Yanlış içindeki doğruyu siler mi? Sorunuzu cevapladık. ÖSYM tarafından açıklanan sınav takvimine göre Yüksek Öğrenim Kurumları Sınavı (YKS) oturumları 17-18 Haziran 2023 tarihlerinde yapılacaktır. TYT sınavı olarak ilk oturum saat 10.15’te başlayacak ve 13.00’de sona erecektir. Peki, TYT’de yanlış olan doğruyu siler mi? TYT’de kaç yanlış bir doğruyu siler? TYT’de yanlış doğruya götürür mü?

TYT YANLIŞ GERÇEĞİ SİLİYOR MU?

Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı değerlendirilecektir. Adaylar, testlerin her biri için standart bir puan hesaplayacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında aşağıdaki prosedür izlenecektir:

Her adayın testlere verdiği doğru ve yanlış cevap sayısı belirlenecektir. İlgili testten elde edilen ham puan, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak bulunur.

İlgili sınavın son yılında okuyan tüm adayların ham puanları kullanılarak o sınavın ortalaması ve standart sapması hesaplanacaktır.

Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.

Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışında tutulacak ve geçerli soruların puanı yeniden belirlenerek puanlama yapılacaktır. Sınav sonrasında ÖSYM Başkanlığı tarafından değiştirilmesi gereken sorularda, buna göre güncellenen cevap anahtarı üzerinden puanlama yapılacaktır.

Adayların yüklenen puanları (A-TYT), TYT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1C’deki ölçekler kullanılarak hesaplanacaktır. A-TYT puanının hesaplanabilmesi için adayların Temel Matematik Testinden veya Türkçe Testinden ham puanının en az 0,5 veya üzerinde olması gerekir. A-TYT puanı sadece bu koşulları sağlayan adaylar için hesaplanacaktır.

A-TYT puanı en küçük 100 ve en büyük 500 puana dönüştürülerek TYT puanı oluşturulacaktır.

ayt YDT ve YDT’de hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1E’deki yükler kullanılarak adayların yüklenen puanları (ASAY, A-SÖZ, A-EA, A-DİL) hesaplanacaktır. Yüklenen puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden en az birinden 0,5 ve üzeri ham puan almış olmaları gerekir (Tablo 1D). Yüklenen puanlar sadece bu koşulları sağlayan adaylar için hesaplanacaktır. TYT puanı olmayan ve TYT puanı hesaplanmayan adayların AYT ve/veya YDT sınavına girseler dahi SAY, KELAM, EA, LİSAN puanları hesaplanmayacaktır.

A-SAY, A-SÖZ, A-EA, A-LANGUAGE puanları en küçük 100 en çok 500 puana dönüştürülerek SAY, KELAM, EA, LANGUAGE puanları oluşturulacaktır.

Ortaöğretim kurumlarında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı bir müfredatla alan öğrenciler (İmam Hatip Okulu öğrencileri/mezunları hariç) ilköğretimde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaklardır. TYT Sosyal Bilimler Testi. Bu öğrenciler Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine İdeoloji alanından 5 soru cevaplayacaklardır. Bu doğrultuda; TYT Sosyal Bilimler Testinde toplam 25 soru olacaktır. Cevap kağıdında bu testle ilgili alanda 25 adet cevap alanı yer alacaktır. İlk 15 sorunun tamamından tüm adaylar sorumlu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu